Skip to Content

AUTHENTIEK HAAR EN AUTHENTIEKE SCHOONHEID

TIPS UIT DE HELE WERELD

COMMUNITY

De Authentic Beauty Movement moedigt vrouwen aan om hun eigen authentieke schoonheid te laten zien en zichzelf te zijn. Schoonheid is geen universele waarde, maar wordt beïnvloed door cultuur. Bovendien hebben originele, natuurlijke haartexturen en andere uiterlijke kenmerken invloed op welke looks populair zijn en gemakkelijk kunnen worden gecreëerd

Authentiek haar en authentieke schoonheid in India, Zuid-Korea en Japan

In de meeste Aziatische culturen vormen lang haar en een lichte huid de basis voor regionale variaties op de traditionele schoonheidsnormen. Hoewel er veel verschillen zijn tussen landen en culturen, wordt een gaaf gezicht met een dikke bos donker, gezond, glanzend haar vaak als mooi beschouwd. Lengte en dikte is heel belangrijk in landen als India, waar lang haar het toppunt van vrouwelijkheid is. 

De zeer moderne Koreaanse beauty-industrie in Zuid-Korea heeft invloed op wereldwijde trends, maar is nog traditioneel op het gebied van haar. Zoals bij het beruchte tien-stappen-beautyregime, is schoon en gezond haar het geheim voor echte schoonheid, dus het is heel belangrijk om de juiste producten voor je haartype te gebruiken.

In Japan werd in de Heian-periode onmogelijk lang haar en een ongelofelijk witte huid gezien als begeerlijk, wat nog steeds veel invloed heeft. Toch is korter en veel kleurrijker haar nu in de mode. Je ziet botte bobs met steile pony's in alle kleuren van de regenboog. Stijlen met laagjes, asymmetrische, gewaagde en experimentele stijlen zijn allemaal populair, zeker in Tokyo, de hoofdstad van de streetstyle.

Authentiek haar en authentieke schoonheid in Australië:

Australiërs zijn ook opgegroeid met letten op de zon, maar in plaats van een bleke teint is hun schoonheidsideaal een veilige, glimmende bruine kleur door veel buiten zijn in combinatie met een goede bescherming tegen de zon. Vanzelfsprekend zijn Australische vrouwen dus ook experts in verzorging na het zonnen. Het is gemakkelijk voor Australische vrouwen om authentieke strandbeauty's te zijn aangezien 85% van de bevolking binnen 50 kilometer van de kust woont. Ze hoeven alleen maar even de oceaan in te duiken voor warrig haar met zeezouteffect en natuurlijke highlights van de zon. Haar blijft er gezond uitzien met voedende haarverzorgingsassortimenten zoals Replenish voor beschadigd haar. Dit zijn ideale verwenproducten voor beschadigd haar voor na het strand.

Authentiek haar en authentieke schoonheid in Scandinavië:

Zon of hitte is in Noord-Europa het grootste deel van het jaar niet het probleem. Het zijn de lange strenge winters, de kou die daarmee gepaard gaat en de warme, droge lucht binnen die huid en haar aantasten. Gezonde, essentiële vetzuren en hydraterende haar- en schoonheidsproducten zijn belangrijk voorafgaand aan, tijdens en na het geliefde Scandinavische schoonheidsritueel: de sauna. Dit is goed voor een stralende uitstraling en je kunt de sauna zelfs benutten als een haarconditionersessie met diepwerkende warmte. 

In de zomer moet je lang haar hebben voor de mooie gevlochten kapsels die vooral populair zijn voor allerlei feesten. Rond midzomer, als de zon (bijna) niet meer ondergaat, dragen Zweedse vrouwen (en soms mannen) wilde bloemen in hun losse vlechten. Dit is een look die nu in is, maar het is ook een tijdloze ode aan natuurlijk haar en natuurlijke schoonheid.

Authentiek haar en authentieke schoonheid in Frankrijk

Handleidingen over hoe je dingen doet zoals Franse vrouwen ze doen zijn een geliefd genre. Iedereen wil het geheim weten van het dieet, de lifestyle, mode, het haar en de schoonheid van les Françaises. In het algemeen komt het neer op 'less is more' en 'eruit zien alsof je er niets voor hoeft te doen'. Deze vuistregel geldt ook voor huidverzorging en haarstyling. Make-up die er niet uitziet als make-up en warrig haar vormen de typische look van stijlvolle Parisiennes, van Françoise Hardy en Jane Birkin tot Vanessa Paradis en Marion Cotillard. Deze look vraagt om een gave huid en gezond, goed geknipt haar. Ga voor een gevlochten kapsel waarmee je natuurlijk kunt bewegen en er chic uitziet, zelfs als je je haar nog niet hebt gedaan. Probeer eens een primer voor een onzichtbare touch die je haar handelbaar en glad maakt zonder dat je ziet dat je er werk van hebt gemaakt. Spuit de primer op voordat je je haar droogt, haal simpelweg je hand erdoorheen en klaar ben je. Voeg voor een nog meer moeiteloos uitziende look wat shapingcrème toe aan je haar, vlecht het in en laat het 's nachts natuurlijk drogen.

Authentiek haar en authentieke schoonheid in Mexico en Brazilië

Een van de beste geheimen die we zouden moeten overnemen van onze Zuid-Amerikaanse zusters is het schoonheidsslaapje, ofwel de siësta. Deze gewoonte komt oorspronkelijk uit Spanje, maar is naar de andere kant van de oceaan overgewaaid. Er is geen betere manier om energie te krijgen en jezelf een frisse make-over te geven dan door even een kort middagdutje te doen zoals in Costa Rica, Ecuador en Mexico. 

De heersende schoonheidsidealen in Mexico hebben al tientallen jaren invloed op Noord-Amerika en de subculturen van de Latina, Chola en Chicana reiken moeiteloos tot over verschillende grenzen. Ze bestaan nog steeds, maar zijn vooral weer op de kaart gezet door de Xicana-beweging, die vraagtekens zet bij het archetypische Latijns-Amerikaanse schoonheidsideaal. Deze beweging analyseert traditionele ideeën over wat een vrouw mooi maakt en hoe beperkend bekrompen schoonheidsidealen kunnen zijn. Veel Xicana-vrouwen streven echter naar authenticiteit door hun afkomst te omarmen, inclusief de inheemse elementen, en met trots de stijlen aan te nemen die hun dikke haar met veel volume benadrukken. Hun looks zijn vaak een ode aan het feministische icoon Frida Kahlo die zich qua haar, schoonheid en mode liet inspireren door de matriarchale samenleving van Tehuantepec.

Amerikaanse vrouwen ten zuiden van de evenaar houden in het algemeen van golvend haar met veel volume, vaak met natuurlijk ogende highlights. Als je bijvoorbeeld wilt weten welke looks in zijn op het strand van Ipanema, hoef je alleen maar daar topmodel Gisele Bündchen en de Braziliaanse Angels van Victoria's Secret te kijken die in de voetsporen van Adriana Lima traden. Maar het kan heel vochtig zijn in Brazilië, dus behandelingen tegenpluizig haar zijn net zo belangrijk als voedende shampoo en conditioners. Velaterapia, knippen met brandende kaarsen, geeft een hele nieuwe betekenis aan het cliché van de vurige Latijns-Amerikaanse beauty. De techniek werd wereldwijd een trend door Braziliaanse modellen en zij krijgen hun jaloersmakende lokken door de gespleten punten te verbranden met een kaars, waardoor hun kapsel wordt bijgewerkt zonder dat het korter wordt. Vind je dat wat intimiderend, blijf dan bij je verzorgende haarregime.

Authentiek haar en authentieke schoonheid in Tanzania en Nigeria

Op het Afrikaanse continent vind je een veelheid aan etniciteiten, culturen en schoonheidsnormen. In veel van de heetste delen van Afrika hebben vrouwen traditioneel kort haar om praktische en esthetische redenen. In het oude Egypte hoorde het scheren van haar bij de schoonheidsroutine van zowel mannen als vrouwen en veel mensen droegen pruiken in plaats van hun natuurlijke haar. 
Voor de Masai, die in de Serengeti-woestijn wonen, is kort haar typisch vrouwelijk. Mannelijke strijders hebben vlechten die hun status aangeven en vrouwen hebben kortgeschoren haar dat wordt gecompenseerd door kleurige hoofdtooien met kralen en sieraden. Deze woeste look kreeg een moderne update door de kaskraker Black Panther, waarin vrouwelijke strijders van het fictieve koninkrijk Wakanda met ontbloot hoofd de overwinning behalen. Deze vrouwen lijken een beetje op Masai-vrouwen.

In andere culturen hebben technieken voor vlechten, knopen en draaien zich ontwikkeld van traditioneel naar modern. Inmiddels zijn ze over de hele wereld overgenomen. In Nigeria zijn vlechters bijzonder inventief, creatief en beïnvloed door stijlen van verschillende stammen en etniciteiten, zoals de vlechten met schelpjes van de Yoruba, de waaierkammen van de Igbo en de hoge Akaba-haarstijl die in de jaren zestig populair werd. Ondanks de moeite die het kost om ze te maken, is een voordeel van gevlochten kapsels dat ze lang blijven zitten als ze eenmaal af zijn. Ze hebben weinig styling, maar veel verzorging nodig.

Of haar haar nou veel of weinig onderhoud vraagt, of ze een traditionele stijl of een spannende moderne look heeft, wat een vrouw mooi maakt, is dat ze goed in haar vel zit en een stijl heeft waar ze van houdt. Authentiek zijn is overal ter wereld mooi!

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
ABOUT